Fotografii de nunta

        In ceea ce priveste nunta, stilul de fotografie abordata este portret jurnalistic, stil pe care personal il consider a fi cel mai potrivit pentru acest gen de eveniment. Voi surprinde, fara sa intervin, momente care sa poata spune ulterior povestea nuntii in imagini cat mai deosebite, imagini care sa trezeasca emotii atunci cind le vedeti sau revedeti peste ani. Pe cat se poate, imi doresc, ca de fiecare data cind este posibil, sa ne cunoastem din timp, astfel ca in ziua nuntii sa nu apara nicio problema de “comunicare” intre noi, iar prezenta mea sa nu va stinghereasca. Este o zi unica, si pentru cele mai bune fotografii trebuie sa fiti relaxati, bucurosi, fericiti, si mai ales, sa aratati ca sunteti indragostiti! O buna colaborare este indispensabila in obtinerea unor imagini deosebite si unice deoarece fotograful creaza imaginea, dar voi creati povestea din ea. Daca intre aceste doua parti nu exista o armonie, o relatie transparenta, atunci in cel mai bun caz se vor obtine doar niste imagini bine realizate tehnic, dar care nu vor contine acele emotii pretioase pe care le traiti sau le-ati trait!
        Exista o multime de conceptii gresite in ceea ce priveste ceea ce face fotograful de nunta cu adevarat toata saptamana. Este perfect de inteles, la urma urmei, singura data cand cei mai multi ne vad la munca este in ziua nunti. Din acest motiv as dori pe scurt sa incerc sa va prezint ce face de fapt un fotograf de nunta (si aici vb despre fotograful profesionist caruia ii pasa de calitate si nu doar de a face un ciubuc ) si ce investitii presupune meseria de fotograf atat din punct de vedere al timpului cat si celui financiar. Sper că aceasta va va ajuta in clarificarea  unelor idei preconcepute şi să dea unele introspecţii în ceea ce se întâmplă în spatele scenei dupa ce plecam de la sala.

Ideile preconcepute arata cam asa:
         - un fotograf de nunta: in mare parte  fotografiaza, mananca gratis, calatoreste mult gratis, se distreaza, si se plimba in principiu 8 ore pe zi ( aici fiind vb de ziua nuntilor) si lucreaza doar in week-enduri.


REALITATEA ESTE ( Sa luam ca si exemplu 1 luna din sezonul de nunti):
         - aproximativ - 10 - 15 % din timp: intalniri si discutii cu clientii ( prezentare de demouri, oferte, negocieri etc)
         - 8 % socializare si articole pe diferite site-uri, blog sau site personal
         - 5 % : publicitate si marketing (si aici intra si  studiul pietei , a cererilor si a ofertelor sa fi cu informatiile actualizate)
         - 7 % : documentare tehnica ( carti de specialitate, diferite workshopuri = cursuri concentrate si de scurta durata 1 zi de obieci, articole de specialitate despre diferite aparate noi sau alte accesorii foto prin care se poate creste calitatea serviciilor foto). Aceasta etapa de multe ori presupune investitii financiare masive din partea fotografului ( ca si idee workshopurile de calitate, incep de la 50 de euro )
         - 15 % : fotografiaza
         - 35 % : editeaza fotografii, albume, se ocupa de printurile fotografiilor, finalizarea si predarea lucrarii clientului
         - 3 % : intretinerea aparaturilor si a calculatorului
         - 5 % :  chestii de finante ( impozite, taxe bancare, asigurari etc)
         - 7%: viata personala ( si aici intervine si legea lui Murphy: cand vrei sa te relaxezi sau sa te odihnesti, apar prietenii care iti cer o favoare si anume sa le faci cateva poze la copil, la mama, la tata, soacra etc :P)

DECI?! cine vrea sa fie fotograf de evenimente sa se plimbe toata ziua?!! :P:P

        Revenind la seriozitate, dupa cum vedeti, marea majoritate a timpului un fotograf cel mai mult munceste in fata unui calculator editand fotografii, creand albumele etc, ceea ce este pe undeva de inteles doara traim in era digitala, insa acest timp se poate scurta, daca avem incredere in fotograful ales si incercam sa ii ascultam sfaturile si sa ii urmam indicatiile in timpul evenimentului. Aici ma refer la faptul, si daca doriti puteti urmarii cu atentie la proxima nunta la care sunteti invitati, ca majoritatea invitatiilor nu au nicio treaba cu fotograful. Incepi sa faci fotografiile si atunci iti intra cineva in cadru pt ca ii este mai important sa serveasca tzuica de casa pe care a fiert-o personal, sau ne plictisim in biserica in timpul ceremoniei religioase si ne uitam la tavan sau ne jucam cu parul, sau ne intoarcem sa vedem cine intra si iese pe usa etc. Va dati seama cum arata pozele in care mirele si mireasa zambesc la aparat si cei din jurul lor se uita ba la tavan, ba se joaca plictisiti cu parul sau mesteca plictisiti guma?! (sincer as dori sa va  exemplific prin poze la ce ma refer, dar nu am sa o fac din respect, pt ca nu doresc sa jignesc pe nimeni. Cred ca in mare intelegeti ideea.)
Aceste mici necolaborari, fie ele neintentionate sau datorate nepasarii, te obliga sa muncesti mai mult la editare ( sa cropuiesti). Desigur, o sa va ganditi: dar fotograful ce face? nu de aia este platit ca sa ne zica ce sa facem si cum sa facem? ca doara e treaba lui sa se asigure ca totul iese bine! ASA ESTE! dar cand la 50 de oameni in parte trebuie sa ii explici ca tu defapt faci poza si ca ar fi bine sa colaboreze, atunci tortul de nunta o sa mananci doar la botez ca nu iti va mai ajunge timp pt toate :P. Fiecare eveniment are cateva etape majore, foarte importante, pe care le stim deja cu totii, banuiesc ca toti au participat deja la o nunta,  si nu este greu sa dam acel mic respect mirilor, ca in aceste momente in care cu siguranta se filmeaza si se fotografiaza sa fim atenti la ce se intampla ( astfel de momente sunt in linii mari urmatoarele: la mire acasa cand se tine discursul cu luatul de ramas bund ela parinti, cand se ciocneste cu un pahar de tarie inainte de plecare, la nasi: cand mirele inmaneaza buchetul nasei, discurs, ciocnit; la mireasa: negocierea pt mireasa, inmanarea buchetului ,discurs, punerea florilor de piept, ciocnit;cununia civila: cand spun Da, sarutul, semnaturile, poza de grup;
cununia religioasa : momentele importante conform traditiilor fiecarei religii, la iesire din biserica, poze de grup si cu invitati; la sala : primirea cu aplauze a mirilor la intrare, ciocnire, spargerea paharelor, dansul mirilor, tortul.


Portofoliu

 Mi-am promis, ca daca o sa imi realizez un site sau blog, nu o sa imi expun doar cele mai reusite fotografii de nunta precum fac multi fotografi, ci o sa incerc sa prezint un scurt rezumat cu interventii minime la fotografii ( cateva poze din momentele principale ale unei nunti) ca sa va puteti face o idee despre mine ca si fotograf, despre modul in care reusesc sa captez momentele in diferite conditii si situatii. Fotografiile prezentate in urmatoarele, au suferit doar minime interventii (luminozitate, corecturi la white balance) intrucat  nu am urmarit sa expun fotografii finisate pana la ultimul detaliu, deoarece acestea o sa le vedeti in albumul demo, daca o sa doriti o colaborare si pentru ca am considerat ca, acest lucru este necesar ca sa puteti avea toate informatiile necesare in  a lua o decizie cat mai potrivita pentru voi. Pe parcurs o sa expun pe blog si fotografii prelucrate pana la ultimul detaliu, o sa va prezint si cateva imagini Before / After (adica inainte de prelucrare si dupa prelucrare prezentate in paralel).

1. Prima prezentare ( o nunta ce a avut loc in august 2010) - minime interventii asupra imaginilor